iStock
3.88 (353)
Kapuśniak z kiszonej kapusty to tradycyjna polska zupa – gęsta, aromatyczna i pożywna. Znana jest także w kuchni słowackiej i ukraińskiej. Najczęściej przygotowywana jest na żeberkach w chłodne, jesienne lub zimowe dni. Można zrobić także lżejszą, letnią wersję tej zupy z młodej kapusty. Jednak klasyczny kapuśniak jest kwaśny i wyrazisty w smaku. Doskonale smakuje z dobrze wypieczoną kromką świeżego chleba.
żeberka 500 g
woda 2 l
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 3 szt.
masło klarowane 15 g
boczek wędzony 200 g
marchewka 2 szt.
pietruszka 1 szt.
seler 100 g
ziemniaki 400 g
kapusta kiszona 500 g
kminek 5 g
majeranek 10 g
sól 5 g
pieprz 5 g
mąka 15 g
Mięso: żeberka płuczemy i kroimy na mniejsze porcje. Zalewamy je wodą, doprowadzamy do wrzenia i ostrożnie zdejmujemy szumowinę przy pomocy łyżki cedzakowej. Dokładamy liście laurowe i ziele angielskie. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy wywar przez ok. 90 minut.
Smażenie boczku: na patelni roztapiamy masło klarowane. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy z każdej strony na rumiany kolor (przez ok. 5 min). Przekładamy do garnka z wywarem na zupę.
Warzywa: obieramy i myjemy marchewkę, pietruszkę i seler, a następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa dodajemy do zupy. Całość gotujemy przez kolejne 30 min.
Kiszona kapusta: jeśli jest bardzo kwaśna, płuczemy ją pod bieżącą wodą, po czym dodajemy do zupy. Doprawiamy kminkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy przez ok. 30 min.
Zagęszczanie zupy: mąkę rozrabiamy w 50 ml zimnej wody. Dodajemy do niej gorący wywar, mieszamy i przelewamy do zupy. Całość ponownie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez 5 min.
Podawanie: zanim jednak nałożymy zupę na talerze, wyjmujemy żeberka, obieramy mięso z kości i wrzucamy z powrotem (bez kości). Sprawdzamy, czy kapuśniak z kiszonej kapusty jest dobrze doprawiony. W razie potrzeby, dodajemy więcej soli i pieprzu.
Porady
- Do zupy można dodać nie tylko podsmażony boczek, ale także kiełbasę lub karkówkę. Jednak najpopularniejszą wersją jest kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach. Kwaśny smak doskonale komponuje się z aromatycznym wywarem z mięsa.
- Zupę można także zagęścić zasmażką. Na patelni roztapiamy łyżkę smalcu (15 g), a gdy się roztopi dodajemy łyżkę mąki (15 g). Szybko mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy wywar z zupy. Łączymy składniki, przelewamy do garnka z kapuśniakiem i ponownie mieszamy.
- Do kapuśniaka można dodać podsmażoną lub pieczoną cebulę.
- Tarte warzywa, przed dodaniem ich do zupy, można podsmażyć na patelni (na oleju lub maśle klarowanym) – będą nieco bardziej miękkie i słodkie. Można także dodać do nich sparzone pomidory obrane ze skórki (2 szt.) lub gotową passatę pomidorową (100 g).
Bulion z kapusty znany był już w starożytnym Rzymie, gdzie stosowany był jako lek na problemy z żołądkiem. Obecnie kapuśniak występuje pod różnymi nazwami w zależności od regionu:
W wersji wegetariańskiej można przygotować kapuśniak z kiszonej kapusty na wywarze z grzybów.
Niektórzy obawiają się tego, że tradycyjny kapuśniak jest tłusty i ciężki. Nie musi taki być – możemy przygotować lekką zupę z kiszoną kapustą i warzywami bez mięsa. Jeśli jednak mamy ochotę na wariant z żeberkami i wędzonym boczkiem, możemy uniknąć problemów z trawieniem, dodając kminek. Dużo zależy od konkretnych składników, ale trzeba przyznać, że jedzenie kapuśniaku ma wiele zalet. Kapusta kiszona:
Kapuśniak można podać tradycyjnie z kromką pieczywa lub w wydrążonym bochenku chleba. Do zupy można dodać smażone pieczarki i zacierki, czyli kluseczki z mąki pszennej ścierane na tarce o grubych oczkach, znane np. z przepisu na zupę zacierkową.
Zdarza się, że kapuśniak z kapusty kiszonej podawany jest z kleksem kwaśnej śmietany. Może być także posypany świeżymi ziołami – koperkiem, tymiankiem lub natką pietruszki.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat -20% przy zakupach produktów za min. 99 zł. Rabat -25% przy zakupach za min. 299 zł. Rabat nalicza się po wpisaniu kodu promocyjnego: CLARINS2024. Rabat nie dotyczy produktów z linii Precious. Kod promocyjny działa do 25.04.2024 do godz. 7:00. Szczegóły na stronie www.
Do -20% na wybrane, designerskie marki mebli, lamp i dywanów! Rabat obowiązuje na 9design.pl oraz w salonie stacjonarnym (Warszawa, ul. Lucerny 25). Promocja nie łączy się z innymi rabatami i nie obejmuje produktów przecenionych. Szczegóły u Partnera.
Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.
Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł
Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
-10% na zakupy za min. 99 zł lub -20% na zakupy za min. 199 zł. Rabaty nie łączą się z innymi promocjami oraz nie dotyczą produktów Hebe Partner. Oferta i szczegóły w aplikacji Hebe i na hebe.pl.