Kapuśniak na wędzonych żeberkach

Zupa, która może być podawana z ziemniakami lub pieczywem

Dodany przez: Aseret

Kapuśniak na wędzonych żeberkach

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • kapusta kiszona 400 g
  • żeberka wędzone 300 g
  • kiełbasa 100 g
  • listek laurowy
  • pieprz kilka ziarenek
  • mąka 1 łyżka
  • tłuszcz 1 łyżka
  • sól
  • cebula 1 szt

Przygotowanie

  1. Kapustę, jeśli mocno kwaśna - przepłukać lekko na sicie pod bieżącą wodą, następnie zalać w garnku wodą, dodać ziarna pieprzu i listek, łyżeczkę płaską soli, zagotować.
  2. Do kapuśniaku włożyć żeberka od razu, dokładnie opłukane.
  3. Kiełbasę wkładamy do zupy gdy kapusta jest prawie miękka .
  4. W tłuszczu zrumienić cebulę, dodać mąkę, chwilę smażyć, po czym dodać do zupy i zagotować.
  5. Żeberka, gdy miękkie, wyjąć z zupy, obrać mięso z kości, pokrajać, rozłożyć na talerze, zalać zupą.
  6. Podać z tłuczonymi ziemniakami, posypanymi zieleniną.
warzywa obiad kolacja zupa kapusta danie kapuśniak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze