Artur Rogalski
4.48 (190)
Kotlety z kani to pyszna wegetariańska alternatywa dla klasycznych schabowych. Rozłożyste kapelusze panierowane w jajku i bułce tartej doskonale smakują z dodatkiem świeżych ziół, np. tymianku lub oregano. Do kani (znanych także jako sowy) w panierce świetnie pasują gotowane młode ziemniaki, kopytka lub frytki. Kotlety z kani są pyszne i chrupiące – idealne na obiad dla całej rodziny.
kanie 4 szt.
jajka 3 szt.
bułka tarta 150 g
sól 5 g
pieprz 2 g
tymianek 2 gałązki
olej 60 ml
Kanie: odrywamy nóżki i czyścimy kapelusze na sucho, np. przy pomocy szczoteczki.
Jajka: rozbijamy do osobnej miski i rozkłócamy rózgą.
Bułkę: wsypujemy do kolejnej miski, mieszamy z przyprawami: solą, pieprzem i tymiankiem.
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Kapelusze kolejno maczamy w jajku i obtaczamy w bułce z przyprawami. Smażymy na złoty kolor najpierw z jednej drugiej strony, a potem z drugiej strony (z każdej przez ok. 3 min).
Podawanie: kotlety z kani serwujemy gorące z ulubionymi dodatkami, np. gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty.
Porady
- Kapelusze kani możemy dodatkowo namoczyć w mleku, żeby zmiękczyć ich strukturę. Dzięki temu będą bardziej delikatne.
- Kotlety z kani możemy także natrzeć je cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, aby były bardziej aromatyczne.
- Tzw. schabowe z kani najlepiej smakują od razu po usmażeniu, więc nie ma sensu odkładać ich na następny dzień. Jeśli jednak przygotowaliśmy większą ilość i nie jesteśmy w stanie zjeść wszystkiego, możemy pokroić je w paski, zalać sosem à la śledzie po kaszubsku i zawekować w słoiku. To smaczna wegetariańska przekąska.
- Zamiast tymianku możemy dodać oregano, mieszankę ziół włoskich lub popularne zioła prowansalskie.
Kotlety z kani świetnie smakują z ziemniakami w każdej postaci. Popularny jest zestaw z maślanym puree i surówką z białej kapusty. Równie dobrze smakują w towarzystwie frytek z piekarnika, maczane w sosie tysiąca wysp. Jak jeszcze możemy podać kanie?
Panierowane kanie możemy serwować także z ryżem na sypko lub makaronem w orientalnym sosie. Będą ciekawym dodatkiem w kolorowych daniach w stylu poke bowl.
Z kapeluszy czubajki kani można zrobić nie tylko kotlety w panierce, ale także:
Kanie możemy przygotować na wiele innych sposobów. Są pyszne w zupach, tartach czy zapiekankach – podobnie jak bardziej popularne boczniaki ostrygowate.
Kanie (inaczej sowy) łatwo jest pomylić z muchomorem sromotnikowym, który jest trujący. Zanim więc wybierzemy się do lasu, warto poznać charakterystykę tych grzybów:
Czubajka kania występuje w suchych lasach. Pojawia się od lipca do października.