Kandyzowana skórka pomarańczy

Nadaję wyjątkowy smak wszystkim wypiekom.

Dodany przez: afrodyta

Kandyzowana skórka pomarańczy

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 0,5 kg skórki z pomarańczy
  • 380 gr cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Skórkę z pomarańczy włożyć do miski. Zalać ją zimną wodą.
  2. Skórkę należy tak moczyć 2 dni. Zmieniając przynajmniej dwa razy dziennie wodę.
  3. Ugotować wodę i włożyć do niej wymoczoną skórkę. Należy ją dusić 5 minut.
  4. Odcedzić i pokroić w kosteczki.
  5. 1 szklanka wody zagotować i wsypać cukier.
  6. Mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści.
  7. Wsypać kosteczki i wymieszać.
  8. Gotować na małym ogniu ok 60 minut. Od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania wlać sok z cytryny.
  9. Jeszcze gorącą skórkę nakładać do słoików.
  10. Z pół kilograma skórki wyszło mi 6 małych słoiczków.
deser cukier cytryna Skórki z pomerańczy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze