Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.52 (196)
Zamiast dżemu z pigwy warto przyrządzić aromatyczną galaretkę. Pigwa zawiera dużo pektyn i właśnie dlatego świetnie nadaje się na galaretki.
pigwa 1 kg
cukier puder 500 g
cytryna 1 szt.
woda 1 l
Połowę owoców pigwy kroimy na ćwiartki. Nie usuwamy gniazd nasiennych. Resztę kroimy w wąskie paski. Wkładamy owoce do rondla i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez 40 min. Owoce wyjmujemy z garnka, ćwiartki wyciskamy przez ściereczkę, paski zachowujemy w całości.
Otrzymany sok przecedzamy do rondla, dodajemy taką samą ilość (wg wagi) cukru i gotujemy na dużym ogniu z sokiem z cytryny i paskami pigwy, delikatnie mieszając. Przelewamy do wyparzonych słoików, zamykamy wieczka i odwracamy do góry nogami, żeby usunąć powietrze.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 09/2017
Porady
- Marmelo – to portugalska nazwa pigwy. Dosłownie słowo to oznacza wygotowane w cukrze owoce pigwy. Stąd właśnie pochodzi słowo marmolada, która przyjęła się również w stosunku do innych owoców, konserwowanych w ten sposób.
- Pigwa to prawdziwa bogactwo witamin i minerałów, dlatego warto ją włączyć do diety, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
- Pigwa w słoikach przyda się do herbaty, grzańca i kompotów.
- Świetnym pomysłem na wykorzystanie pigwy jest również nalewka.