Kanapki z gruszką: słodka opiekana i pikantna

Ocena:

4.5 (175)

Słodki i pikantny sposób na kanapkę z gruszką.

Składniki:

  • słodka opiekana:
  • kromki chałki
  • masło
  • dżem z czarnej porzeczki
  • plastry camemberta
  • gruszka (najlepsza konferencja)
  • pikantna:
  • ciemne pieczywo typu pumpernikiel, chleb żytni miodowy
  • kremowy serek śmietankowy
  • liście szpinaku baby
  • ser z niebieską pleśnią
  • gruszka
  • płatki chili
  • miód
  • orzechy laskowe

Kanapki z gruszką: słodka opiekana i pikantna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kromki chałki smarujemy po jednej stronie masłem i dżemem, przekładamy plasterkami sera i gruszki, lekko dociskamy. Kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni, przyciskamy deską do krojenia i opiekamy (z obu stron), aż pieczywo się zezłoci, a ser zacznie lekko wypływać. Jemy na gorąco.
  • Kromki pieczywa smarujemy cienko po jednej stronie kremowym serkiem, nakładamy liście szpinaku (ogonki obrywamy), plasterki sera i gruszki (ze skórką, bez gniazd nasiennych), oprószamy płatkami chili, polewamy miodem, posypujemy pokruszonymi orzechami.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016

Porady

Zobacz też: kanapki z awokado

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne