chrupiace_macki_osmiornicy_a_la_vanek

Chrupiące macki ośmiornicy a’la Vanek

Ocena:

4.5 (190)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 2 osób

Chrupiąca panierowana ośmiornica.

Składniki:

  • Mrożona ośmiornica 400g,
  • 2 listki laurowe,
  • 5 suszonych goździków,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego,
  • Sok z 1 połowy cytryny,
  • 1 łyżeczka wędzonej hiszpańskiej papryki,
  • Mąka pszenna-do panierowania,
  • Do podania:
  • Ryż,
  • Sos tajski: słodko-pikantny.

Chrupiące macki ośmiornicy a’la vanek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1) Gotujemy ośmiornicę z listkami laurowymi, goździkami, zielem angielskim przez 50 minut,
  • 2) Po ostygnięciu kroimy tak aby otrzymać pojedyńcze macki,
  • 3) Mieszamy z czarnym pieprzem, papryką i sokiem z cytryny,
  • 4) Natępnie zanurzamy w rozmąconym jajku i panierujemy w mące,
  • 5) Smażymy na glębokim tłuszczu do zarumienienia panierki,
  • 6) Na papierowym ręczniku odsączamy z nadmiaru tłuszczu,
  • 7) Podajemy z ryżem i sosem śłodko-pikantnym.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne