Kanapki z czosnkiem

Ocena:

4.43 (166)

  • 15 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Czosnek w wielu domach uważany jest za sprawdzony sposób na przeziębienie. Ten produkt ma właściwości prozdrowotne - pod warunkiem, że wybierzemy czosnek ze sprawdzonego źródła i zjemy go na surowo! Proponuję kanapki z czosnkiem - w smacznej i wartościowej wersji. Czosnek częściowo zapiekamy, a częściowo dodajemy na surowo jako smakowitą przyprawę. Wypróbujcie! Moje kanapki z czosnkiem robię z dodatkiem pietruszki, ale podpowiem poniżej we wskazówkach, które produkty można zamienić i na jakie!

Składniki:

  • bagietki  1 szt.

  • masło  2 łyżki stołowe

  • czosnek  5 ząbków

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

Kanapki z czosnkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Czosnek obieramy. Cztery ząbki kroimy drobno i rozcieramy na drewnianej desce za pomocą ostrza noża. Jeden ząbek kroimy w cienkie plasterki. Natkę pietruszki drobno siekamy.

    czosnek
  • Krok 2:

    Bagietki kroimy na kromki o szerokości ok. 2 cm. Masło (w temperaturze pokojowej) łączymy z przetartym czosnkiem i natką pietruszki. Smarujemy takim ziołowo-czosnkowym masełkiem kanapki i wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut, 190 stopni C. Przed podaniem dodajemy cienkie plasterki czosnku - kanapki z czosnkiem gotowe! Polecam na ciepło, ale po lekkim przestudzeniu będą jak grzanki bruschetty.

    kanapki-z-czosnkiem-bagietki

Porady

Kanapki z czosnkiem  w wersji dla odważnych to podanie na surowo. Polecam dobre pieczywo - świeża bagietka lub dobry chleb się nada. Do tego nieco masła, sól do smaku i obowiązkowo plasterki czosnku. Czosnek powinien intensywnie pachnieć, nie mieć przebarwień czy zbyt miękkiej konsystencji - wtedy z pewnością skorzystamy z jego wyjątkowej mocy. Kanapki z czosnkiem na gorąco jak w przepisie powyżej mogą być robione z masełkiem czosnkowo-bazyliowym lub czosnkowo-koperkowym - zależy kto, jakie zielone dodatki lubi.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne