Kanapka capriciosa

Ocena:

4.49 (143)

  • 25 min.
  • dla 3 osób
Przepis na kanapkę z szynką prosciutto

Składniki:

  • duża ciabatta
  • 4–5 łyżek passaty pomidorowej
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • kilka listków oregano
  • kilka pieczarek
  • oliwa
  • kilka plastrów prosciutto
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • mozzarella
  • kilka listków bazylii

Kanapka capriciosa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciabattę przecinamy wzdłuż na pół, podpiekamy (np. na suchej patelni). Passatę pomidorową dusimy z posiekanym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, cukrem i oregano do smaku. Pieczarki kroimy w plasterki, podduszamy szybko na oliwie. Sosem smarujemy połówki ciabatty, rozkładamy na nich plastry prosciutto, pieczarki, pokrojone w plasterki oliwki i plasterki mozzarelli. Kładziemy na ruszcie, pieczemy w temp. 200°C, aż ser się stopi i delikatnie przypiecze. Przed podaniem posypujemy posiekaną bazylią, możemy też skropić oliwą.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne