Kalarepka duszona z koperkiem

Ocena:

4.44 (159)

  • 30 min.
  • dla 2 osób

słodko - chrupiąca jarzynka, wspaniały dodatek do obiadu

Składniki:

  • 1 duża kalarepa
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ew. 1 płaska łyżeczka mąki pszennej

Kalarepka duszona z koperkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kalarepkę umyć, odciąć liście (ale te młode i ładniejsze zachować), cienko obrać, pokroić w grube słupki. Koperek opłukać, osączyć dokładnie, posiekać . W rondelku roztopić masło, wrzucić kawałki kalarepki, obtoczyć w maślem, dodać cukier i sól, podlać kilkoma łyżkami wody (ew. na wierzchu ułożyć liście) i dusić na małym ogniu 10-15 min.. Kalarepka ma być lekko chrupiąca, nie rozgotowana. Gdy uznamy, że jest dobra, wyjąć liście a do kalarepki dodać mąkę rozmieszaną w 3-4 łyżkach zimnej wody, dusić jeszcze 2-3 min., na koniec dodać połowę koperku, wymieszać. Podawać posypaną resztą koperku i przybraną uduszonymi liśćmi kalarepki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne