Kalafior zapiekany z serem

Pyszny kalafior zapiekany z serem jest idealny na piątkowy, postny obiad.

Dodany przez: Ema27

Kalafior zapiekany z serem

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
100 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.15 z 13 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • duży kalafior
  • 15 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pęczek koperku
  • cukier
  • sól

Przygotowanie

  1. Kalafior ugotować na półtwardo na parze albo w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Odcedzić, przestudzić, podzielić w różyczki i położyć w żaroodpornym naczyniu. Gotowany na parze- posolić. Polać stopionym masłem, posypać serem i tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 i zapiec. Wyjąć , gdy ser sie całkowicie stopi, a bułka zrumieni. Obficie posypać posiekanym koperkiem. Podawać z ziemniakami i sałatą.
ser obiad kolacja zapiekanka wegetariańska kalafior zapiekany
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze