Kalafior w cieście naleśnikowym

Kalafior w naleśnikowym odzieniu:):)

Dodany przez: beatkaa153

Kalafior w cieście naleśnikowym

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 4.67 z 12 głosów)

Składniki

  • 1 duży kalafior
  • 1,5 szkl mleka
  • mąka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Z jajek, mleka i mąki przygotować ciasto. Mąki dodajemy tyle, by powstało dość gęste ciasto naleśnikowe. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i lekko rumienimy na dwóch łyżkach oleju. Dodajemy do ciasta i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  2. Kalafior płuczemy w wodzie z dodatkiem octu. Dzielimy na różyczki i gotujemy ok 10 minut. Osączamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i smażymy do zrumienienia.
  4. Jeśli ktoś nie lubi cebulki, może dodać do ciasta zioła lub paprykę w proszku.
  5. Podajemy z dowolnym sosem, sałatką bądź ketchupem.
obiad ciasto naleśnikowe kalafior cebula
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze