Adobe Stock
4.49 (175)
Ciasto kakaowe jest łatwe do przygotowania i wymaga niewielu składników. Wystarczy utrzeć je mikserem, przelać masę na przygotowaną blachę i wstawić do piekarnika. Po ok. 40 min ciasto czekoladowe z kakao jest gotowe. Doskonale smakuje z ganache, czyli polewą z roztopionej czekolady i śmietany kremówki.
jajka 4 szt.
cukier drobny 200 g
olej rzepakowy 125 ml
mąka pszenna 200 g
kakao 40 g
proszek do pieczenia 10 g
gorzka czekolada 250 g
śmietana kremówka 250 ml
Jajka: wbijamy do dużej miski i ucieramy mikserem na gładką masę. Stopniowo dodajemy drobny cukier do wypieków. Następnie powoli wlewamy olej, cały czas miksując składniki na średnich obrotach.
Składniki sypkie: do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy ze sobą, dodajemy do przygotowanej masy na ciasto i łączymy przy pomocy dużej, drewnianej łyżki.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Pieczenie: ciasto kakaowe wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40 min.
Polewa: w kąpieli wodnej roztapiamy gorzką czekoladę, dodajemy śmietanę kremówkę i łączymy, aby powstał gładki krem czekoladowy. Polewę nakładamy na przestudzone ciasto.
Porady
- Do ciasta potrzebne jest gorzkie kakao, bez dodatku cukru.
- Do masy możemy dodać 5 g cukru waniliowego.
- Ciasto kakaowe pieczemy do tzw. suchego patyczka. Po 40 min nakłuwamy je i sprawdzamy, czy nie jest surowe w środku. Wyciągamy, gdy patyczek jest suchy.
- Polewę do ciasta możemy przygotować także domowym sposobem – z kakao, cukru pudru, masła i mleka. W rondelku na małej mocy palnika roztapiamy 40 g masła, dodajemy 20 g cukru pudru, 20 g kakao i 10 ml mleka. Mieszamy składniki do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Ciasto możemy także posypać cukrem pudrem – wersja bez polewy czekoladowej jest zdecydowanie szybsza i łatwiejsza.
Puszyste ciasto kakaowe można przełożyć kremem budyniowym lub domową konfiturą z wiśni. Świetnie smakuje podane z bitą śmietaną lub kremem z serka mascarpone. Można je także upiec z dodatkiem:
W podobny sposób można przygotować ciasto czekoladowe bez jajek, czyli wegańskie. Zamiast nich dodajemy 200 ml wody, dzięki której składniki połączą się w spójną masę. Możemy sięgnąć także po inne zamienniki jajek, takie jak:
Ciasto przygotowujemy zgodnie z podstawowym przepisem, zastępując mąkę pszenną mieszanką bezglutenową. Do słodkich ciast najlepiej sprawdzi się:
Skorzystaj z promocji -30% na nową kolekcję przy zakupie minimum 2 sztuk w salonach i na www.esotiq.com. Promocja nie dotyczy produktów bazowych i kosmetyków. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
AVA- to co najlepsze w naturze połączone z możliwościami współczesnej biotechnologii, pielęgnacja wszech czasów. Rabat 30% na cały asortyment na ava-kosmetyki.pl. Przy zakupach za min. 150 zł przesyłka gratis. Oferta nie łączy się z innymi promocjami.
Najniższa cena pianki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 31,90 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 22,33 zł.
Najniższa cena dezodorantu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 32,90 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 23,03 zł.
Najniższa cena kremu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 44,90 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 32,43 zł.
Rabat do -30% na wybrany asortyment dostępny w butiku stacjonarnym i na riskmadeinwarsaw.com Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na cały asortyment, dostępne w salonach stacjonarnych oraz na www.wojas.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w salonach i na stronie.
Rabat -30% na ofertę kosmetyków marki Bielenda, obowiązuje na bielenda.com. Szczegóły na stronie www.