Kakaowe babeczki z awokado

Ocena:

4.52 (188)

Przepis na zdrowy i pyszny deser ze zdrowymi tłuszczami - kakaowe babeczki z orzechami i awokado.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    6 łyżek kakao
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 szklanki oleju
    1 bardzo dojrzałe awokado
    2 szklanki mleka sojowego (w wersji wegan) bądź krowiego (w wersji wegetariańskiej
    cukier wanilinowy
    1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego

     

    Na wierzch
    8 kostek czekolady mlecznej
    garść obranych orzechów włoskich

Kakaowe babeczki z awokado - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do jednej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Do drugiej miski zaś dodajemy rozgniecione (najlepiej zblendowane) awokado, mleko, cukier wanilinowy oraz cukier trzcinowy. Całość mieszamy, aż cukier się rozpuści. Do suchych składników wlewamy składniki mokre i mieszamy, aż masa będzie gładka. Przelewamy do foremek. Pieczemy przez 20 min. w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (termoobieg). Jeszcze ciepłe babeczki polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy orzechami włoskimi.

    Nadesłała Monika Gozdalik

Porady

Zobacz też: kaczka z woka z makaronem ryżowym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne