Kaczka z jabłkami i żurawinami

Kaczka z jabłkami - dodajemy żurawinę i mamy pyszne, świąteczne danie. Przygotowanie: 1 godz. Pieczenie: 1 godz. 40 min Porcja: 540 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Kaczka z jabłkami i żurawinami

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
540 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • kaczka (ok. 2 i 1/2 kg)
  • 2 jabłka
  • ew. ząbek czosnku
  • majeranek, sól, pieprz
  • łyżka masła
  • mała cebula
  • 5 dag tartej bułki
  • jajko
  • 15 dag żurawin
  • łyżka posiekanej natki limbir, goździki, biały pieprz
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kaczka z jabłkami, w niektórych domach nie ma Świąt bez kaczki z jabłkami. Kaczka z jabłkami i żurawiną to idealne danie np na Wielkanoc.
  2. Sprawioną kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć wewnątrz solą, pieprzem, majerankiem i ew. rozgniecionym ząbkiem czosnku.
  3. Farsz: żurawiny opłukać. Cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na maśle. Dodać tartą bułkę, 10 dag żurawin, natkę, przyprawić imbirem, goździkami i białym pieprzem, wymieszać, ostudzić. Jajko roztrzepać, wlać do masy, wymieszać.
  4. Farszem nadziać kaczkę, otwór spiąć wykałaczką. Skórę ponakłuwać widelcem, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w brytfannie, podlać wodą, piec 1 godzinę 40 min w 180 C. Podlewać wytwarzającym się sosem.
  5. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, na środku ułożyć po 1/2 łyżeczki żurawin. Jabłka włożyć do brytfanny na 15 minut przed końcem pieczenia.
  6. Kaczka z jabłkami gotowa.
  7. Smacznego!
mięso obiad jabłka żurawina kaczka kaczka z jabłkami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze