Kaczka z brzoskwiniami

Ocena:

4.56 (189)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 6 osób

Przepis na pieczoną kaczkę z brzoskwiniami

Składniki:

  • kaczka (1,5–2 kg)
  • puszka brzoskwiń
  • 4 łyżki masła
  • łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz

Kaczka z brzoskwiniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Kaczkę natrzeć z wierzchu i wewnątrz solą pieprzem i majerankiem. Odstawić na 2 godziny. Brzoskwinie osączyć z zalewy, kilka połówek odłożyć, pozostałe włożyć
  • do wnętrza tuszki. Zaszyć lub spiąć wykałaczkami.
  • ■ Połowę masła stopić w brytfannie pod przykryciem, dolać 3 łyżki wrzątku, włożyć kaczkę i posmarować pozostałym masłem. Piec około 45 minut w temperaturze 200°C pod przykryciem, kolejne 45 minut piec bez przykrycia.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend !
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne