Kaczka w sosie żurawinowym

Wykwintne danie na różne okazje.

Dodany przez: Bahus1

Kaczka w sosie żurawinowym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 1 młoda kaczka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 łyżka domowego smalcu (topionego z dużą ilością cebuli),
  • 150 g suszonej żurawiny,
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka wódki,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Żurawinę zalać 100 ml wody wymieszanej z winem i wódką. Pozostawić na kilka godzin. Sprawioną kaczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem. Wnętrze kaczki posolić, popieprzyć i oprószyć majerankiem i tymiankiem. Odstawić na 2 godziny. Po tym czasie w rondelku stopić smalec i lekko go wystudzić. Kaczkę cieniutko posmarować stopionym smalcem. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec od 1 ½ do 2 godzin. W czasie pieczenia co pół godziny podlewać kaczkę wytopionym tłuszczem. Gdy kaczka miękka wyjąć ją z naczynia w którym się piekła i odstawić w ciepłe miejsce. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić na nim pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodać żurawinę wraz z zalewą w której się moczyła. Gotować na małym ogniu do redukcji płynu o połowę. Dodać tłuszcz wytopiony z u[ieczonej kaczki. Zagotować. Zagęścić mączką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody (opcjonalnie). Kaczkę podzielić na porcje polać gorącym sosem. Podawać z pyzami drożdżowymi (pampuchami) lub pieczonymi ziemniakami, z dodatkiem czerwonej gotowanej kapusty lub zestawem dowolnych surówek.
mięso obiad kaczka drób
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze