KACZKA W CZERWONEJ KAPUŚCIE

Warto zrobić kaczkę wg tego przepisu choćby ze względu na smak kapusty.Naprawdę wychodzi pycha!

Dodany przez: tulaczed

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 kaczka ( najlepiej francuska,bo z polskiej jest mało mięsa)
  • 3 łyżki masła
  • 1,5kg czerwonej kapusty (poszatkuj i sparz, następnie skrop sokiem z cytryny)
  • 100g słoniny ( pokrój w drobną kostkę )
  • 2 średnie cebule ( pokrój w drobną kostkę)
  • 1 łyżeczka mąki
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki majeranku
  • 250ml czerwonego wina ( obojętne jakie, ja daję półwytrawne)
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Wyczyszczoną i umytą kaczkę natrzyj solą i majerankiem (również wewnątrz). Odstaw na przynajmniej godzinę do lodówki. Im dłużej tym lepiej,jeśli masz możliwość to nawet na dobę.Póżniej piecz w piekarniku 60 minut w temperaturze 175-180 stopni C. Tłuszczu spod kaczki nie wylewaj.Ostudż i oczyść z kości ( kości nie wyrzucaj,póżniej napiszę jak możesz je wykorzystać).
  2. Cebulę przesmaż na maśle i posiekanej słoninie,pod koniec dodaj mąkę,wymieszaj.Połącz cebulę z przygotowaną kapustą, dodaj wino oraz sól i pieprz (do smaku). Duś około pół godziny,podlewając wodą. Dodaj kawałki kaczki i duś wszystko na małym ogniu,aż mięso będzie miękkie.Dobrze jest do kapusty w czasie duszenia dodać również około 70 do 100 ml tłuszczu z pieczenia kaczki.
  3. Jeżeli chcesz mieć gotową potrawę na konkretną godzinę to radzę zrobić ją wcześniej,a później odgrzać,ponieważ kaczka to nie kurczak i może się okazać,że mięso miękknie zbyt długo.
  4. Można podawać z chlebem,ziemniakami lub kluskami śląskimi.SMACZNEGO.
  5. A co do pozostałych kości,na których choćby niewiem jak się człowiek starał to po tak krótkim czasie pieczenia i tak pozostanie mięso, proponuję je ugotować i na tym wywarze przygotować białą kapustę na gęsto. Wychodzi bardzo dobra! Jeśli nie chce Ci się ich wykorzystywać od razu,radzę zamrozić i wykorzystać póżniej, bo warto! A tłuszcz spod kaczki zlej do słoika i wykorzystaj do innego duszenia,bo daje bardzo dobry,charakterystyczny smak.
mięso obiad kolacja kapusta Święta kaczka przyjęcie czerwona
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze