Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 2 godziny
Porcja: 580 kcal
Składniki:
kaczka (3 kg)
pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
1 i 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
1/2 szklanki bulionu
1 i 1/2 kg kapusty włoskiej
3 cebule
5 dag boczku
2 łyżki soku z cytryny
olej
sól, biały pieprz
Kaczka na włoskiej kapuście - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kaczkę opłukać, osuszyć, podzielić na 8 kawałków. Oprószyć solą i pieprzem. Włoszczyznę oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki.
Olej rozgrzać na patelni, włożyć kawałki kaczki, obsmażyć na złoto. Przełożyć do brytfanny, dodać włoszczyznę, zalać winem i bulionem. Piec 1 i 1/2 godziny w temperaturze 160 C.
Kapustę pokroić na ćwiartki, wyciąć głąb, poszatkować. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Boczek pokroić na plasterki, wysmażyć na suchej patelni.
Boczek, kapustę i cebulę dodać do kaczki. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.