Kaczka na dziko

Ocena:

4.59 (174)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Marynowanie: 2 dni
Gotowanie: 30 minut
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 580 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • 2 kaczki (każda po 1 kg–1 kg 20 dag)
  • MARYNATA:
  • pokrojone warzywa:
  • marchew
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • po 10 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 szklanki wody
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • sok z dwóch cytryn
  • skórka z połowy cytryny
  • 4 lekko zgniecione suszone ziarna jałowca
  • łyżeczka imbiru
  • Przyprawa do drobiu po myśliwsku PRYMAT
  • 3 jabłka

Kaczka na dziko - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso umyć, osuszyć. Jarzyny, cebulę, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie zalać wrzącą wodą, gotować 30 minut. Dodać pozostałe składniki marynaty. Krótko zagotować, ostudzić. Chłodną marynatą zalać kaczki. Marynować 2 dni, przekręcając, by dobrze przeszły marynatą.
  • Na godzinę przed pieczeniem kaczki wyjąć z marynaty, posolić. Do środka włożyć ćwiartki jabłek. Piec w temp. 180˚C przez 1 godz. –1 godz. 20 min, aż będą miękkie. W trakcie pieczenia polewać własnym sosem. Podawać z kluskami kładzionymi lub ziemniakami.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne