Kaczka faszerowana owocami

wykwintne danie na Wielkanoc...

dania mięsne

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 150 głosów)

Składniki:

  • Kaczka 1 szt około 1,5 kg
  • Jabłka kwaśne 4 szt
  • Morele suszone kilka szt
  • Śliwki suszone kilka szt
  • Wedeta
  • Majeranek
  • Papryka słodka
  • Olej

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kaczkę oczyścić, umyć, osuszyć. Posypać wegetą, majerankiem, odstawić na kilka godzin. Nawet na noc w chłodne miejsce. Następnie nadziać kaczkę ćwiartkami kwaśnych jabłek, na przemian z suszonymi morelami i śliwkami. Zaszyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać olejem, posypać słodką papryką i majerankiem, zakryć folią aluminiową. Piec około 2 godzin. Około 1/2 godziny przed końcem odkryć folię, aby kaczka się nieco zarumieniła. Podawać z pieczywem lub ryżem na słodko z ananasem.. Wcześniej przed podaniem należy kaczkę pokroić – najlepiej elektrycznym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy