Kaczka duszona z owocami

Pyszna kaczka z owocami.

Dodany przez: Anullka

Kaczka duszona z owocami

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4.18 z 11 głosów)

Składniki

  • kaczka (około 2,5 kg)
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 duże jabłka(twarde i lekko kwaśne)
  • 20 suszonych śliwek kalifornijskich
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1/2 szklanka bulionu drobiowego

Przygotowanie

  1. Kaczkę wymoczyć, dokładnie oczyścić , pokroić na porcje. Każdy kawałek osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą,pieprzem i majerankiem,natrzeć dokładnie kawałki kaczki.Odstawić na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.Rozgrzać patelnię teflonową i obsmażyć na złoty kolor, pod przykryciem(zaczynamy obsmażanie skórką do dołu, żeby puściła tłuszcz.
  3. Gotowe kawałki ułożyć do szerokiego rondla,dodać 3 łyżki tłuszczu z patelni, podlać winem i bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  4. Jabłka obrać pokroić na ćwiartki lub ósemki i wrzucić razem ze śliwkami na tłuszcz po smażonej kaczce.
  5. Mieszając smażyć około 4-5 min.10 min przed wyłączeniem kaczki włożyć z patelni owoce, obsypać jeszcze majerankiem i dusić razem z kaczką.
  6. Smacznego.
owoce mięso przyprawy obiad kaczka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze