kabaczek_w_sosie_smietanowym

Kabaczek w sosie śmietanowym

Ocena:

4.49 (176)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
Pyszna, lekka kolacja z warzyw duszonych.

Składniki:

  • kabaczek średniej wielkości,
  • woda - parę łyżek,
  • masło - 1 - 1,5 łyżki,
  • mąka - 1 płaska łyżka stołowa,
  • śmietana - 5 łyżek,
  • sól,
  • pieprz.
  • papryka mielona,
  • cząber,
  • lub majeranek,
  • ewent. siekany zielony koperek.

Kabaczek w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kabaczek obieramy, płuczemy, kroimy w plastry grubości 1,8 - 2, 1 cm.
  • Z plastrów usuwamy gniazda nasienne.
  • Plastry układamy w płaskim rondlu lub patelni, podlewamy wodą, dodajemy masło - najlepiej roślinne i dusimy od 5 - 7 minut pod przykryciem.
  • Gdy kabaczek będzie prawie miękki odlewamy spod niego sos, który się wytworzył i mieszamy z nim mąkę, dokładnie rozcierając, by nie było grudek i dodajemy śmietanę.
  • Gdy sos będzie dobrze rozmieszany zalewamy nim kabaczki.
  • Ponownie całość doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku solą i pozostałymi ziołami lub koperkiem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne