Kabaczek faszerowany mięsem

Kabaczek faszerowany mięsem to przepyszne danie dla wszystkich znudzonych tradycyjnymi obiadami. Kabaczek z piekarnika może być przygotowany na ostro i na sposób łagodny. Wszystko zależy od użytych dodatków. Oto przepis na kabaczek faszerowany mięsem i serem żółtym.

cukinia faszerowana

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.4 z 215 głosów)

Kroki wykonania:

  • lisc-laurowy-iStock1.Na początek kabaczek należy obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż, usunąć pestki i lekko posolić. Następnie mięso smażymy na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, seler, pietruszkę i marchew starte na grubej tarce. Potem dodajemy listek laurowy, koperek i ziele angielskie. Wszystkie składniki podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • marchewka-iStock-min2.Kabaczek wkładamy do naczynia żaroodpornego .Do środka nakładamy farsz (równo z brzegami)ścieramy na wierzch ser żółty i posypujemy bułką tartą. W drugim naczyniu mieszamy przecier pomidorowy ze śmietaną.
    Następnie polewamy nim wierzch kabaczka dość obficie a resztę sosu wlewamy do naczynia. Kabaczek faszerowany mięsem pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Porady

Zamiast kabaczka można użyć cukinię, dynię albo bakłażana

Upieczony faszerowany kabaczek będzie świetną przekąską na odświętny obiad. Aby podkreślić wyjątkowość posiłku warto sięgnąć po porcelanową zastawę. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy