Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: ok. 1 godziny
Pieczenie: 40 minut
Porcja: 220 kcal
Składniki:
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
2 jajka
150 ml mleka
100 ml jogurtu
5 dag cukru
1/4 kostki masła
10 dag mrożonych jagód
sól
cukier puder do posypania
tłuszcz do blachy
Jogurtowa chałka z jagodami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mleko podgrzać, wymieszać z drożdżami i 2 łyżkami mąki, odstawić w ciepłe miejsce na 15 min.
Jajka wymieszać z jogurtem, cukrem i stopionym masłem. Resztę mąki przesiać do miski, wlać rozczyn i masę jogurtową, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Jagody rozmrozić, osączyć z soku, oprószyć mąką.
Ciasto zagnieść, podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek, a następnie zapleść warkocz. Chałkę ułożyć na natłuszczonej blasze. Posypać jagodami, lekko je wgniatając. Odstawić na 10 min. Piec 40 minut w temp. 180°C.