Jesienny krupnik

Kolorowy, zdrowy i pyszny - taki jest nasz jesienny krupnik.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • kilka suszonych borowików lub podgrzybków
  • 5–6 kartofli
  • masło klarowane
  • 2 udka kurczaka ze skóra
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 opakowania mrozonej włoszczyzny
  • 1/2 szklanki grubej kaszy jeczmiennej albo peczaku
  • sól, pieprz
  • maggi do smaku
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewamy na 1 godz. szklanka wody, gotujemy do miękkości w tej samej wodzie.
  2. Kartofle obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
  3. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę masła, wkładamy udka i obsmażamy na złoty kolor.
  4. Zalewamy ok. 1 i 1/2 l gorącej wody i powoli doprowadzamy do wrzenia, zbierając w trakcie szumowiny.
  5. Kiedy mięso będzie tak miękkie, ze zacznie odchodzić od kości, wyjmujemy je ostrożnie na talerz.
  6. Do wywaru w garnku wkładamy listki i ziele, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy włoszczyznę i kartofle, po minucie zasypujemy kasza(uwaga – jeśli używamy pęczaku, lepiej ugotować go osobno, najlepiej w wodzie z dodatkiem kostki bulionowej, np. grzybowej i dodać do zupy w chwili, w której kartofle będą prawie miękkie), wlewamy wodę z gotowania grzybów i dokładamy grzyby pokrojone w paski.
  7. Gotujemy 10 min.
  8. Z ugotowanych udek zdejmujemy skórkę, mięso rozdzielamy palcami i wkładamy do zupy.
  9. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi.
  10. Przed podaniem posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki.
  11. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017
zupa krupnik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze