Jarzyny na surowo z dipami

Przygotowanie: 15 minut Porcja: 210 kcal Składniki na 4–6 porcji

Dodany przez: mojegotowanie

Jarzyny na surowo z dipami

Na zimno

Czas przygotowania:
Kalorie:
210 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 6–7 marchewek
  • kalarepa
  • czerwona i żółta papryka
  • 6–7 zielonych szparagów
  • główka sałaty
  • Na dip:
  • 20 dag kwaśnej śmietany
  • 10 dag twarogu
  • pęczek natki
  • sól ziołowa
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Warzywa umyć oczyścić, osuszyć. Marchewki i kalarepę obrać. Kalarepę i paprykę pokroić. Warzywa i dip ułożyć na półmisku.
  2. dip ziołowy
  3. po łyżce siekanej natki, bazylii, i lubczyku
  4. 25 dag jogurtu
  5. listki ziół do dekoracji
  6. sól
  7. pieprz
  8. Zioła wymieszać w miseczce z jogurtem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Udekorować listkami ziół.
  9. dip pomidorowy
  10. 3 pomidory
  11. łyżka keczupu
  12. 20 dag serka homogenizowanego
  13. sól
  14. liście bazylii do dekoracji
  15. Pomidory sparzyć, przetrzeć przez sitko do miski, połączyć z serkiem, doprawić keczupem oraz solą, wymieszać. Udekorować bazylią i plasterkiem pomidora.
  16. dip ogórkowy
  17. ogórek
  18. 2–3 ząbki czosnku
  19. pęczek koperku
  20. 20 dag twarogu
  21. 3 łyżki jogurtu
  22. sól
  23. Ogórek umyć obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać do posiekanego czosnku i koperku, wymieszać z twarogiem i jogurtem, doprawić solą.
  24. dip curry
  25. 25 dag jogurtu
  26. 3 łyżki majonezu
  27. 2 łyżeczki curry
  28. sól
  29. natka do dekoracji
  30. Jogurt połączyć z majonezem i curry (część przyprawy zostawić do dekoracji), doprawić solą, dokładnie wymieszać. Dekorować curry i natką.
  31. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  32. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
szparagi przekąska wegetariańska sos kalarepa dip jarzyny z dipami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze