Japoniec - makowiec japoński

Wspaniały makowiec- nie jest suchy ani za słodki.

Dodany przez: wenia

Makowce

Czas przygotowania:
Porcje:
24 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • biszkopt
  • ¯ 5 jajek
  • ¯ 5 łyżek cukru
  • ¯ 1 cukier waniliowy
  • ¯ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¯ 7 1/2 łyżek mąki krupczatki
  • ¯ 2 łyżki kakao (jeśli ma być ciemny)
  • masa makowa
  • ¯ 6 jajek
  • ¯ 300 g maku
  • ¯ 150 g cukru pudru
  • ¯ 1/2 kg jabłek
  • ¯ 6 łyżeczek kaszy manny
  • ¯ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¯ bakalie wg uznania
  • - 1 kostka margaryny lub masła
  • polewa
  • - 4 łyżki mleka
  • - 1 czekolada gorzka
  • - dla zagęszczenia dodajemy kakao

Przygotowanie

  1. masa makowa:
  2. Utrzeć żółtka z cukrem, następnie dodać do margaryny i ucierać dalej
  3. Porcjami dodawać ugotowany i zmielony mak, kaszę manną zmieszaną z proszkiem do pieczenia
  4. Mieszając dodawać starte na grubych oczkach jabłka
  5. Do masy dodawać ubitą z białek i szczypty soli pianę, wymieszać ręką
  6. biszkopt
  7. Przygotowujemy jak tradycyjny biszkopt z tym wyjątkiem, że wylewamy go na prawie upieczony makowiec (!!)
  8. wykończenie ciasta
  9. Masę makową przelać do wyłożonej papierem formy i piec ok. 40 min w temperaturze 180
  10. Po upływie czasu na podpieczona masę makową wlać przygotowany biszkopt
  11. Całość piec ok. 15 min, do uzyskania złotego koloru
  12. Po wystudzeniu ciasto obrócić, aby biszkopt był spodem
deser jabłka makowiec
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze