Jajko w chlebie

Ocena:

4.47 (180)

  • 10 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Jajko w chlebie to pomysł na pyszne, pożywne, a także niezwykle efektowne śniadanie, które możemy przygotować np. dla swojego ukochanego, po to, by popisać się kreatywnością. To również świetny sposób na to, by zachęcić dzieci do zjedzenia jajek, które są drogocennym źródłem wielu substancji odżywczych. Chleb z jajkiem w środku przygotowuje się bardzo łatwo, ale warto zadbać o precyzję przy wydrążaniu środka pieczywa. Przed przygotowaniem śniadania z jajek i chleba należy również wcześniej zaopatrzyć się w odpowiedniej jakości składniki – jajka wiejskie i tostowy chleb pełnoziarnisty. Jak przygotować chleb z jajkiem na patelni? Poniżej podpowiadamy!

Składniki:

  • jajka  2 szt.

  • chleb tostowy  2 kromki

  • masło  50 g

  • szczypiorek  20 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Jajko w chlebie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Chcąc przygotować jajko w chlebie, wcześniej należy wydrążyć środek z chleba (najlepiej tostowego) za pomocą specjalnej foremki lub samodzielnie palcami (należy to robić delikatnie, by nie przerwać skórki pieczywa). Dalej na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pieczywo, a w jego wydrążony środek wbijamy jajko. Na koniec doprawiamy nasz chleb z jajkiem doprawiamy solą i pieprzem. 

Porady

  • Jajko w chlebie najlepiej smakuje w towarzystwie smażonych kiełbasek oraz świeżych warzyw np. pomidora, ogórka czy sałaty
  • Wydrążonego pieczywa nie należy wyrzucać! Zgodnie z ideą zero waste możemy wykorzystać je do przygotowania innych potraw np. możemy je ususzyć i zetrzeć na bułkę tartą, możemy też je namoczyć i dodać je do mięsa mielonego. 
  • Do jajka sadzonego możemy dodać także swoje ulubione przyprawy np. suszone pomidory, a całość po wierzchu posypać świeżym szczypiorkiem. 
  • Jajka sadzone w chlebie najlepiej przygotowywać na specjalnej patelni do smażenia jajek. 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić jajka sadzone? 

Jajka w chlebie to doskonały pomysł na zdrowe, pożywne i sycące, a przy tym niezwykle kreatywnie śniadanie. Warto pamiętać, by umyć je przed rozbiciem i też nie rozbijać ich bezpośrednio na patelnie, a do osobnej miseczki, gdyż dzięki temu mamy gwarancję, że żółtko nam się nie rozleje. Ponadto w takiej sytuacji łatwiej jest wyciągnąć np. skorupkę, która wpadnie nam przypadkiem do rozbitego jajka. Jajka sadzone najlepiej smażyć na maśle lub ewentualnie na oleju roślinnym (np. rzepakowym) na średniej mocy palnika. Przy smażeniu jajka nie powinny skwierczeć – jeśli tak jest, to jest to wyraźny sygnał, że temperatura jest zbyt wysoka. Jajka sadzone smażymy na patelni przez 4-5 minut (w zależności of efektu, który chcemy uzyskać). 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne