Jajecznica na parze

Jajecznica na parze to pyszna wersja klasycznego dania. Jak twierdzi wielu szefów kuchni jajecznica to najlepsze, co może spotkać jajko. Warto więc zadbać o to, by była zrobiona idealnie. Jajecznica na parze jest wyjątkowo delikatna i po prostu rozpływa się w ustach. To świetna opcja także dla małych dzieci i niemowlaków. Sprawdźcie, jak zrobić jajecznicę na parze!

jajecznica

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 186 głosów)

Kroki wykonania:

  • jajecznica-na-parze11.Białka oddzielić od żółtek. Roztrzepać białko z mlekiem i solą. W garnuszku zagotować wodę. Nad wrzątkiem umieścić miseczkę i wlać do niej białka. Gotować mieszając, aż ulegną  ścięciu. Dodać wymieszane żółtka i chwilę gotować do momentu ścięcia. Jajecznica na parze gotowa!

Porady

W przepisie na jajecznicę na prze wykorzystujemy:

  • jajka - najlepiej zerówki, czyli jaja od kur z wolnego wybiegu karmionych ekologicznymi paszami
  • mleko - najlepiej chude, można zastąpić wodą

Notka redakcyjna

Jajecznica na parze – przepis

Jajecznica na parze jest równie łatwa do przygotowania jak klasyczna. Polecana jest zwłaszcza dla osób na diecie, ponieważ do jej zrobienia nie potrzeba w zasadzie żadnego tłuszczu. Jeśli jednak lubicie maślany smak jajecznicy, ale jednocześnie zależy wam na tym, by była delikatna i przygotowana na parze, możecie dorzucić do niej kawałek masła, kiedy już będzie na talerzu. 

Jajecznica na parze w naszym przepisie przygotowywana jest po prostu przez umieszczenie miseczki z jajkami nad garnkiem z gotującą się wodą. Wygodniejszym sposobem będzie jednak przygotowanie jej w parowarze. Tak, da się w nim zrobić jajecznicę! Wystarczy postawić na jednym z poziomów miseczkę ze składnikami. Parowar to świetny sprzęt zwłaszcza dla osób, które są na diecie lub po prostu lubią potrawy przygotowywane tą metodą.

Jajecznica dla niemowlaka – od kiedy?

Na temat tego, kiedy można podać dziecku pierwszą jajecznicę znajdziecie w sieci mnóstwo sprzecznych informacji. Niektórzy mówią, że można podawać ją dopiero po ukończeniu roku, inni są za opcją zdecydowanie wcześniejszą. 
Wszystko zależy jednak od samego dziecka. Jeśli wprowadziliście mu już do diety gotowane warzywa, owoce czy pieczywo, to czas spróbować z jajecznicą. Zwykle następuje to około 6-7 miesiąca życia. Podstawowa zasada to jednak po prostu testowanie. Po pierwsze, jak nasze dziecko będzie się czuło po zjedzeniu jajek, a po drugie, czy w ogóle jajecznica na parze będzie mu smakować. 

Jajecznica dla niemowlaka nie powinna zawierać soli, dlatego jeśli przygotowujemy większą porcję także dla siebie, posólmy ją dopiero na talerzu.

Jak zrobić jajecznicę na parze?

Jajecznica na parze wymaga nieco cierpliwości. Jajka nie ścinają się tak szybko jak na patelni, ale warto trochę poczekać, bo może to być najlepsza jajecznica, jaką do tej pory jedliście. Możemy regulować stopień ścięcia się żółtek i białek – jeśli lubicie rzadszą jajecznicę potrzymajcie ją nad parą nieco krócej, jeśli bardziej ściętą – dłużej. 

Jajecznica na parze wymaga delikatnego mieszania co jakiś czas. Możemy urozmaicić nieco jej smak dodając przyprawy, na przykład słodką paprykę. Dobrym pomysłem będzie też posypanie jajecznicy drobno posiekanym szczypiorkiem. Jajecznica na parze może też zawierać standardowe dodatki typu bekon czy pomidory. Przygotujmy je wcześniej, podsmażając na patelni i zmieszajmy z gotową jajecznicą. Możemy też po prostu wymieszać dodatki z jajkami i całość wlać do parowaru czy miseczki ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Jajecznica na parze będzie jeszcze pyszniejsza!
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy