Jajecznica libańska (inspirowana tabbouleh)

Znacie sałatkę tabbouleh (tabule)? Składa się z ogromnej ilości ziół, warzyw i kaszy (kuskus lub bulgur). Tym razem inspiruje do przyrządzenia jajecznicy.

Dodany przez:

Dodaj składniki charakterystyczne do libańskiej sałatki tabbouleh.

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • mała czerwona cebula
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • papryczka chili
  • garstka czarnych oliwek
  • mały pęczek natki pietruszki
  • kilka listków mięty
  • szklanka kaszy bulgur lub kuskus (już przygotowanej wg przepisu producenta)
  • 4 jajka
  • kilka pomidorków koktajlowych

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek oliwy, wciskamy przez praskę czosnek, smażymy aż mocno zapachnie.
  2. Dokładamy posiekaną czerwoną cebulę i posiekane dymki bez szczypioru, szklimy, następnie dodajemy oczyszczoną z pestek, posiekaną chili, dalej pokrojone oliwki, podduszamy.
  3. Siekamy szczypior z dymek, natkę i miętę, odkładamy.
  4. Na patelnię wsypujemy bulgur lub kuskus, mieszamy.
  5. Wbijamy jajka, smażymy na sporym ogniu – powinny dobrze się ściąć, „na sucho”.
  6. Całość mieszamy z zieleniną. Na wierzch dajemy pokrojone w kostkę pomidorki.
kuskus jajecznica kasza
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze