jajka_po_wiedensku

Jajka po wiedeńsku :

Ocena:

4.45 (172)

  • 3 min.
  • dla 1 osoby
Odmiana jajek na miękko.Przepis ogólnie znany .Wstawiam dla przypomnienia.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 kawałki masła ( wielkości orzeszka każdy )
  • Sól
  • Pieprz mielony

Jajka po wiedeńsku : - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jajka zalać zimną osoloną 1 łyżeczką soli wodą . Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 2 minuty 15 sekund. Tak aby całe białko było ścięte , a żółtko luźne . Jajka wyjąć ze skorupek i włożyć do szklanki ( miseczki , kubeczka ) . Na gorące wrzucić masło tak by zaczęło się rozpuszczać . Posolić i popieprzyć . Delikatnie wymieszać. Białko powinno być w małych kawałkach , żółtko rozlane , a masło rozpuszczone.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne