Jaja faszerowane na Wielkanoc.

Stary przepis wielkanocny rodem z Wielkopolski lekko zmodyfikowany.

Dodany przez: nina

Jaja faszerowane na Wielkanoc.

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 6 jaj
  • 50 g sera pleśniowego typu Rokpol, Dor Blue itp
  • 2 łyżki śmietanki kremowej
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • pęczek szczypioru
  • 50 g płatków migdałowych
  • 1 niewielki ogórek sałatkowy
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • kiełki rzodkiewki, brokuła lub takie, które lubisz
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie

  1. Jaja ugotuj na twardo, ostrym nożem przetnij je
  2. na pół ze skorupką, wydrąż delikatnie jaja zachowując skorupki.
  3. Posiekaj (lub rozgnieć widelcem) jaja, dodaj pokruszony ser, masło,
  4. śmietankę i posiekany szczypior (część zostaw do dekoracji)
  5. - wymieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem.
  6. Napełnij skorupki masą, panieruj w płatkach migdałowych i smaż na rozgrzanym
  7. maśle klarowanym na niewielkim ogniu do chwili, aż migdały będą ładnie zarumienione.
  8. Ułóż na talerzykach udekorowanych ogórkiem i szczypiorkiem.
ser przekąska jaja szczypiorek kiełki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze