Jagouleh z łososiem

Ocena:

4.55 (170)

  • 40 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Jagouleh z łososiem to sycący pomysł na szybki obiad na bazie kaszy jaglanej. Przepis nawiązuje do marokańskiej sałatki tabbouleh. Dania przygotowywanego na bazie kaszy bulgur lub kuskus. Posiłek idealnie nada się jako przekąska w ramach lunchu do pracy. Spróbujcie naszego przepisu na jagouleh z łososiem. 

Składniki:

  • kasza jaglana  200 g

  • bulion warzywny  2 szklanki

  • czerwona cebula  2 szt.

  • pomidor  4 szt.

  • oliwki  12 szt.

  • łosoś wędzony  100 g

  • natka pietruszki  1 pęczek

  • sok z cytryny  2 łyżki stołowe

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Jagouleh z łososiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Dokładnie wypłukaną kaszę gotujemy na sypko w ok. trzykrotnie większej ilości
    bulionu warzywnego, odcedzamy i studzimy.

    kasza-jaglana-fot.iStock-
  • Krok 2:

    Cebule kroimy w drobną kostkę. Pomidory przelewamy wrzątkiem, ściągamy skórę,
    usuwamy pestki, miąższ drobno kroimy.

    pomidory-krojone-fot.iStock (1)
  • Krok 3:

    Oliwki tniemy w plasterki. Łososia rwiemy na kawałki. Natkę (same listki) siekamy.
    Wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

    czarne-oliwki-fot.iStock-

Porady

W przepisie na jagouleh z łososiem wykorzystano: 

  • domowy bulion warzywny
  • filet z wędzonego łososia
  • mięsiste pomidory

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tradycyjne tabbouleh przygotowywane jest z dodatkiem dużej ilości posiekanej mięty i z sezamową pastą tahini. Odświeżającym dodatkiem smakowym jest otarta skórka z cytryny. Do tabbouleh dodaje się czasem uprażone, posiekane migdały albo orzechy laskowe. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne