Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.55 (170)
Jagouleh z łososiem to sycący pomysł na szybki obiad na bazie kaszy jaglanej. Przepis nawiązuje do marokańskiej sałatki tabbouleh. Dania przygotowywanego na bazie kaszy bulgur lub kuskus. Posiłek idealnie nada się jako przekąska w ramach lunchu do pracy. Spróbujcie naszego przepisu na jagouleh z łososiem.
kasza jaglana 200 g
bulion warzywny 2 szklanki
czerwona cebula 2 szt.
pomidor 4 szt.
oliwki 12 szt.
łosoś wędzony 100 g
natka pietruszki 1 pęczek
sok z cytryny 2 łyżki stołowe
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Dokładnie wypłukaną kaszę gotujemy na sypko w ok. trzykrotnie większej ilości
bulionu warzywnego, odcedzamy i studzimy.
Cebule kroimy w drobną kostkę. Pomidory przelewamy wrzątkiem, ściągamy skórę,
usuwamy pestki, miąższ drobno kroimy.
Oliwki tniemy w plasterki. Łososia rwiemy na kawałki. Natkę (same listki) siekamy.
Wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Porady
W przepisie na jagouleh z łososiem wykorzystano:
- domowy bulion warzywny
- filet z wędzonego łososia
- mięsiste pomidory
Tradycyjne tabbouleh przygotowywane jest z dodatkiem dużej ilości posiekanej mięty i z sezamową pastą tahini. Odświeżającym dodatkiem smakowym jest otarta skórka z cytryny. Do tabbouleh dodaje się czasem uprażone, posiekane migdały albo orzechy laskowe.