Jagnięcina w białym winie z wiosennymi warzywami

Pyszna jagnięcina z chrupiącymi marchewkami, groszkiem i szparagami - danie poleca Agata Wojda.

Dodany przez: mojegotowanie

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 1 głosów)

Składniki

  • pęczek małej dymki
  • 1 kg i 20 dag łopatki lub szynki jagnięcej
  • 3 łyżki mąki
  • 10 dag masła
  • nieduży pęczek młodej marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • pęczek zielonych szparagów
  • 20 dag zielonego groszku łuskanego
  • 15 dag groszku zielonego w strączkach
  • pęczek koperku

Przygotowanie

  1. Dymki odcinamy tak, aby przy każdej zachować 3 cm zielonego szczypioru. Każdą cebulkę przecinamy na pół lub ćwiartki.
  2. Jagnięcinę kroimy na duże kawałki, obsypujemy mąką.
  3. W dużym żeliwnym garnku lub na patelni rozgrzewamy połowę masła, przypiekamy kawałki cebul, a potem dorzucamy marchewki – oczyszczone i pokrojone w talarki.
  4. Warzywa zdejmujemy, na patelnię dajemy pozostałe masło i na nim rumienimy mięso.
  5. Dokładamy posiekany czosnek, marchewkę, dymki, wino, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Możemy wstawić do piekarnika o temp. 170°C, koniecznie pod przykryciem, lub pozostawić na niewielkim gazie.
  6. Dusimy ok. 90 min, aż mięso będzie bardzo miękkie.
  7. Szparagi kroimy w 4-cm kawałki, razem z oboma rodzajami groszku dorzucamy do mięsa na 10 min.
  8. Po zdjęciu z ognia posypujemy koperkiem i dosalamy. Podajemy z młodymi ziemniaczkami.

Wskazówki

>>> Do przepisu można wykorzystać każde mięso gulaszowe. Nawet niewielkie udka kurczaka przyrządzone w ten sposób będą doskonałe. Polecam też kombinacje z innymi sezonowymi warzywami: bobem, zieloną fasolką, a nawet z rzodkiewką! >>> Namawiam, aby mieć w domu wystarczający na długie lata żeliwny gar z pokrywą, który poradzi sobie z wszystkimi zabiegami wokół mięsa (np. obsmażaniem), a potem zmieści do piekarnika. Po wyjęciu można ustawić go na korkowej podstawce na środku stołu, aby każdy mógł w dowolnej chwili nałożyć sobie porcję wciąż gorącej potrawy, i sięgać przy współbiesiadnikach do garnka utrzymującego przez cały czas wysoką temperaturę.

szparagi groszek marchewka jagnięcina
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze