Jabłkowe tiramisu w pucharkach

Ocena:

4.56 (178)

  • 1 godz. 5 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Oryginalna, bardzo jesienna wersja tiramisu w pucharkach. Do przełożenia kremu i biszkoptu polecamy pyszne jabłka. Takie tiramisu w pucharkach z pewnością zasmakuje gościom i domownikom.

Składniki:

  • masło  50 g

  • cukier trzcinowy  50 g

  • płatki owsiane  50 g

  • płatki  50 g

  • mascarpone  150 g

  • jajka  3 szt.

  • mascarpone  150 g

  • cukier puder  100 g

  • jabłka  4 szt.

  • brązowy cukier  60 g

Jabłkowe tiramisu w pucharkach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na kruszonkę: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. W salaterce masło mieszamy z cukrem, płatkami owsianymi i ryżowymi. Powstałą masę rozprowadzamy równą warstwą po blasze wyłożonej pergaminem, wstawiamy do piekarnika na 20 min. Odstawiamy do wystudzenia, po czym kruszymy.

  • Krok 2:

    Na krem: jajka oblewamy wrzątkiem, białka oddzielamy od żółtek. W salaterce mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy powoli do mieszaniny z mascarpone.

  • Krok 3:

    W szklanych pucharkach układamy deser: porcję masy mascarpone przekładamy porcją skarmelizowanych jabłek, następnie kruszonką, powtarzamy czynności. Na koniec dodajemy jabłka i posypujemy wszystko kruszonką. Wstawiamy do lodówki na 3 godz. przed podaniem.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

    •  

Porady

Zamiast ciasta: do przełożenia deseru możemy przygotować orzechowy krokant: łuskane orzechy (włoskie lub laskowe) grubo siekamy. Topimy trochę masła i wrzucamy orzechy oraz cukier, cały czas mieszając. Smażymy do momentu, aż orzechy się zrumienią. Gorący krokant wykładamy na folię aluminiową cienką warstwą. Po ostygnięciu, kruszymy.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne