Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.56 (178)
Oryginalna, bardzo jesienna wersja tiramisu w pucharkach. Do przełożenia kremu i biszkoptu polecamy pyszne jabłka. Takie tiramisu w pucharkach z pewnością zasmakuje gościom i domownikom.
masło 50 g
cukier trzcinowy 50 g
płatki owsiane 50 g
płatki 50 g
mascarpone 150 g
jajka 3 szt.
mascarpone 150 g
cukier puder 100 g
jabłka 4 szt.
brązowy cukier 60 g
Na kruszonkę: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. W salaterce masło mieszamy z cukrem, płatkami owsianymi i ryżowymi. Powstałą masę rozprowadzamy równą warstwą po blasze wyłożonej pergaminem, wstawiamy do piekarnika na 20 min. Odstawiamy do wystudzenia, po czym kruszymy.
Na krem: jajka oblewamy wrzątkiem, białka oddzielamy od żółtek. W salaterce mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy powoli do mieszaniny z mascarpone.
W szklanych pucharkach układamy deser: porcję masy mascarpone przekładamy porcją skarmelizowanych jabłek, następnie kruszonką, powtarzamy czynności. Na koniec dodajemy jabłka i posypujemy wszystko kruszonką. Wstawiamy do lodówki na 3 godz. przed podaniem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017
Porady
Zamiast ciasta: do przełożenia deseru możemy przygotować orzechowy krokant: łuskane orzechy (włoskie lub laskowe) grubo siekamy. Topimy trochę masła i wrzucamy orzechy oraz cukier, cały czas mieszając. Smażymy do momentu, aż orzechy się zrumienią. Gorący krokant wykładamy na folię aluminiową cienką warstwą. Po ostygnięciu, kruszymy.