Białe kiełbaski pieczone z żurawinami i jabłkami

Ocena:

4.45 (157)

  • 50 min.
  • dla 8 osób

Przepisy na Wielkanoc - białe kiełbaski pieczone z żurawinami i jabłkami

Składniki:

  • 6 łyżek oliwy
  • 3 kwaśne jabłka
  • pokrojone w grubą kostkę
  • garść żurawiny świeżej bądź suszonej
  • mała czerwona cebula
  • pokrojona w piórka
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • pieprz
  • 6 surowych
  • białych kiełbasek (lub 10 cienkich)
  • 5 gałązek rozmarynu

Białe kiełbaski pieczone z żurawinami i jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepisy na Wielkanoc Białe kiełbaski pieczone z żurawinami i jabłkami wg Agnieszki i Marcina KręglickichDno sporego naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. W misce mieszamy jabłka
  • żurawiny i cebulę z musztardą i resztą oliwy (najlepiej dłońmi). Doprawiamy pieprzem.
  • Surowe kiełbaski nakłuwamy widelcem
  • by nie pękały w czasie pieczenia (parzone tego nie wymagają ).
  • Rozrzucamy jabłka z dodatkami na dnie naczynia
  • posypujemy rozmarynem
  • na wierzchu układamy  kiełbaski.  Pieczemy  ok.  45  min  w  temp. 180–200°C. Obracamy kiełbaski w czasie pieczenia (cienkie kiełbaski szybciej są gotowe).
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne