Przepisy na Wielkanoc - białe kiełbaski pieczone z żurawinami i jabłkami
Składniki:
6 łyżek oliwy
3 kwaśne jabłka
pokrojone w grubą kostkę
garść żurawiny świeżej bądź suszonej
mała czerwona cebula
pokrojona w piórka
2 łyżki ostrej musztardy
pieprz
6 surowych
białych kiełbasek (lub 10 cienkich)
5 gałązek rozmarynu
Białe kiełbaski pieczone z żurawinami i jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przepisy na Wielkanoc Białe kiełbaski pieczone z żurawinami i jabłkami wg Agnieszki i Marcina KręglickichDno sporego naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. W misce mieszamy jabłka
żurawiny i cebulę z musztardą i resztą oliwy (najlepiej dłońmi). Doprawiamy pieprzem.
Surowe kiełbaski nakłuwamy widelcem
by nie pękały w czasie pieczenia (parzone tego nie wymagają ).
Rozrzucamy jabłka z dodatkami na dnie naczynia
posypujemy rozmarynem
na wierzchu układamy kiełbaski. Pieczemy ok. 45 min w temp. 180–200°C. Obracamy kiełbaski w czasie pieczenia (cienkie kiełbaski szybciej są gotowe).
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!