Karmelizowane jabłka / fot. iStock
4.4 (181)
Jest to chyba najszybszy, najprostszy i najlepszy deser na ciepło jaki ostatnio jadłam:) Smażone jabłka karmelowe można podać na grzance z kajzerki lub grahamki.
jabłka 2 szt.
masło 1 łyżeczka
cukier 3 łyżki stołowe
cynamon 1 szczypta
jogurt naturalny 2 łyżki stołowe
Jabłka obieramy i kroimy na 8-10 części. Sposób w jaki je pokroicie zależy od Waszej fantazji. Roztapiamy masło na patelni . Jabłka wrzucamy na patelnię i posypujemy cukrem. Smażymy ciągle mieszając i przewracając ok. 5 minut do momentu, aż jabłuszka się zrumienią (a dokładniej aż cukier się skarmelizuje).; Już na talerzu posypujemy cynamonem i polewamy jogurtem lub śmietaną.
Porady