Smażone jabłka karmelowe

Ocena:

4.4 (181)

  • 25 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Jest to chyba najszybszy, najprostszy i najlepszy deser na ciepło jaki ostatnio jadłam:) Smażone jabłka karmelowe można podać na grzance z kajzerki lub grahamki.

Składniki:

  • jabłka  2 szt.

  • masło  1 łyżeczka

  • cukier  3 łyżki stołowe

  • cynamon  1 szczypta

  • jogurt naturalny  2 łyżki stołowe

Smażone jabłka karmelowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jabłka obieramy i kroimy na 8-10 części. Sposób w jaki je pokroicie zależy od Waszej fantazji. Roztapiamy masło na patelni . Jabłka wrzucamy na patelnię i posypujemy cukrem. Smażymy ciągle mieszając i przewracając ok. 5 minut do momentu, aż jabłuszka się zrumienią (a dokładniej aż cukier się skarmelizuje).; Już na talerzu posypujemy cynamonem i polewamy jogurtem lub śmietaną.

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne