Jabłka w cieście

Mała jesienna przyjemność podniebienia

Dodany przez: Szukająca

Jabłka w cieście

Desery owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1/2 kg jabłek
  • 2 jaja
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 3/4 szklanki mąki
  • sól

Przygotowanie

  1. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w krążki grubości 1/2 cm. Jaja umyć, oddzielić białka od żółtek, Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę, pianę z białek, mąkę, szczyptę soli, lekko wymieszać. Krążki jabłek nabijać na widelec, zanurzyć w cieście, kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać gorące posypane cukrem pudrem.
kolacja deser jabłka Placki w cieście
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze