Jabłka pieczone w cieście

Przygotowanie: 20 minut Oczekiwanie: 1 godzina Pieczenie: 30 minut Porcja: 290 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Jabłka pieczone w cieście

Desery owocowe

Czas przygotowania:
Kalorie:
290 kcal
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 10 małych jabłek (1 kg)
  • 5 łyżeczek konfitury z wiśni
  • 4 małe kawałki kory cynamonu
  • 25 dag mąki
  • jajko
  • 2 żółtka
  • kostka (20 dag) masła
  • łyżka śmietany 12%
  • łyżka cukru

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, posiekać z zimnym masłem, dodać jajko, żółtka, śmietanę, cukier i szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty.
  2. Jabłka umyć, obrać, osuszyć. Wydrążyć specjalnym nożem gniazda nasienne, w to miejsce włożyć po 1/2 łyżeczki konfitury. Na każdym kawałku ciasta ułożyć całe jabłko i starannie oblepić ciastem, włożyć kawałek kory cynamonu tak, aby imitował ogonek.
  3. Ułożyć na blasze, piec około 30 minut w temperaturze 190°C.
deser dla dzieci jabłka jabłka pieczone w ciescie konfitura z wiśni
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze