Jabłka z kaszanką

Ocena:

4.49 (198)

  • 20 min.
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 30 minut
Porcja: 230 kcal

Składniki:

  • 12 dużych jabłek, np. boskop, lobo
  • 1/2 kg kaszanki
  • 3 cebule
  • 1–2 szklanki bulionu warzywnego
  • łyżka masła
  • 2 listki laurowe
  • majeranek
  • sól, pieprz

Jabłka z kaszanką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jabłka umyć, osuszyć, odciąć wierzchy. Usunąć gniazda nasienne. Delikatnie wydrążyć. Miąższ posiekać. Cebule obrać, posiekać.
  • Masło stopić na patelni, podsmażyć na nim cebulę i miąższ jabłek. Po chwili dodać kaszankę (zdjąć z niej osłonkę), wymieszać, przyprawić szczodrze majerankiem oraz solą i pieprzem.
  • Jabłka napełnić farszem z kaszanki, przykryć wierzchami. Do żaroodpornej formy wlać bulion, dodać listki laurowe, włożyć jabłka, piec 30 minut w temp. 180°C.
  • RADA:
  • Jabłka będą równie smaczne, jeśli kaszankę zastąpi się wątróbką drobiową.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne