Jabłecznik z pianką

Bardzo apetyczny i aromatyczny jabłecznik

Dodany przez: Zoszka

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 5 dag cukru
  • 15 dag cukru pudru
  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżki duże śmietany
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • cynamon szczypta

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem posiekać z tłuszczem dodać 5 deko. cukru , same żółtka (4) , śmietanę i zagnieść ciasto.
  2. Obrać jabłka pokroić drobno w kostkę lub zetrzeć na tarce , podsmażyć w garnku z cynamonem oraz cukrem jeśli są mało słodkie.
  3. Duża blaszkę wysmarować tłuszczem wylepić , większą cześć ciasta. Na wierzch wysmarować podsmażone jabłka. Resztę ciasta wyłożyć na jabłka , rwąc małe kawałeczki .
  4. Upiec ciasto w 170 stopniach prze 30 minut. Następnie ubić pianę z białek , dodać cukier ubijać i wylać na ciepłe ciasto. Całość piec jeszcze przez około 10 minut.
jajka deser jabłka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze