Jabłecznik z bezą

Ocena:

4.12 (251)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Jabłecznik z bezą to wytworna kompozycja, która będzie doskonale prezentować się na paterze. Całość tworzy przyjemny balans. Słodka i chrupiąca beza na wierzchu świetnie kontrastuje z kwaśnymi jabłkami na kruchym spodzie. Z naszą niewielką pomocą dowiecie się, jak zrobić jabłecznik pod bezą, aby wyglądał efektownie. To proste i nie trzeba dużych umiejętności cukierniczych, żeby wyglądał jak na zdjęciu.

Składniki:

  • mąka pszenna  600 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • cukier  200 g

  • cukier waniliowy  7 g

  • masło  250 g

  • jajka  4 szt.

  • jabłka  1.5 kg

  • cynamon  5 g

  • cukier puder  200 g

  • sól  2 g

  • sok z cytryny  15 ml

Jabłecznik z bezą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem białym (150 g) i waniliowym. Dodajemy zimne masło (200 g) i siekamy je nożem. Następnie wbijamy 4 żółtka – białka zostawiamy w lodówce na bezę. Szybko łączymy składniki, formując kulę. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

  • Krok 2:

    Jabłka: myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy je na patelni z cukrem (50 g) i cynamonem, aż będą miękkie. Jeśli przywierają do patelni, można podlać je odrobiną wody.

  • Krok 3:

    Spód: schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy 26 cm. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy spód w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20 min. Na upieczony spód nakładamy podsmażone jabłka.

  • Krok 4:

    Beza: wyjmujemy białka z lodówki i ubijamy je ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier puder, a na koniec sok z cytryny. Ubijamy pianę na sztywno przez ok. 15–20 min. Następnie napełniamy nią rękaw cukierniczy i wyciskamy na jabłka małe rozetki z piany.

  • Krok 5:

    Pieczenie: jabłecznik z bezami wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 40–45 min w temperaturze 180°C.

Porady

  • Jabłecznik z bezą będzie świetnie zbalansowany, jeśli sięgniecie po kwaśne jabłka, takie jak antonówki lub szara reneta.
  • Ciasto kruche należy zagnieść szybko, a następnie schłodzić w lodówce. Jeśli pominiecie ten krok lub dacie za dużo mąki, może wyjść twarde.
  • W tym przepisie jabłka kroimy w kostkę. Jeśli chcecie, możecie je pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce.
  • Ciasto można zrobić bez cynamonu lub z dodatkiem innych korzennych przypraw – imbiru, kardamonu czy mielonych goździków.
  • Aby pokroić jabłecznik z bezą na ładne i równe kawałki, należy użyć gorącego noża lub natłuścić go masłem.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jabłecznik z bezą – przydatne gadżety

  • rękaw cukierniczy – przepis na jabłecznik z bezą zakłada użycie rękawa cukierniczego. To stosunkowo tania rzecz i przyda się także do innych ciast. Przy jego używaniu trzeba uważać na to, by włożony do niego krem nie był zbyt rzadki. Pianę na bezę przekładamy do niego od razu po ubiciu, żeby nie zdążyła podejść wodą, 
  • forma do tarty – jabłecznik na kruchym cieście z bezą możecie upiec w klasycznej tortownicy, ale polecamy wykorzystać formę do tarty. Dzięki niej ciasto będzie miało wyższe karbowane brzegi, które ładnie utrzymają jabłka w środku.

Co zrobić, aby beza na jabłeczniku nie opadła?

  • sok z cytryny – struktura białka w bezie jest stabilizowana przez cukier i kwas. Warto więc dodać łyżeczkę soku z cytryny, aby beza lepiej wyrosła, 
  • mąka ziemniaczana – pochłania nadmiar wilgoci, więc warto dodać jedną łyżeczkę, czyli ok 5 g. Sprawi, że beza będzie bardziej sztywna i nie będzie tworzyć się na niej tzw. rosa, 
  • czyste naczynia – przy ubijaniu bezy należy zwrócić szczególną uwagę na to, aby pojemnik i narzędzia nie były mokre lub otłuszczone. Nawet odrobinka wody lub tłuszczu może sprawić, że beza się nie ubije tak, jak byśmy tego chcieli, 
  • dokładnie oddzielone białka – żółtka od białek najlepiej oddzielać pojedynczo w osobnych naczyniach, aby w pianie nie było śladu żółtka, inaczej mogą się nie ubić,
  • stopniowe chłodzenie – jabłecznik z bezą należy studzić stopniowo. Po wyłączeniu piekarnika należy uchylić drzwiczki. Gdy blacha nie jest już gorąca, można wyjąć ciasto.

Wegański jabłecznik z bezą

Jabłecznik z bezą możecie zrobić w wersji wegańskiej, jeśli zastąpicie produkty pochodzenia zwierzęcego:

  • masło – zamiast niego można użyć schłodzonego oleju kokosowego,
  • jajka – do połączenia składników na ciasto odpowiednie będzie siemię lniane, które należy rozmieszać z wodą w proporcji 1:3 (na jedną łyżkę nasion – 3 łyżki wody). Do innych dań może wybierać aż z 6 najlepszych zamienników jajek,
  • białka – bezę można zrobić aquafaby, czyli wody po ciecierzycy. Ubijamy ją z cukrem i dodajemy 2 łyżeczki soku z cytryny. Wegańskie bezy doskonale smakują również jako niezależny smakołyk.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne