Jabłecznik z kisielem

Jabłecznik z kisielem, uwielbiam. Soczyste jabłka z dużą ilością cynamonu na kruchym cieście z delikatną pianką. Ciasto, które bardzo często gościło w moim rodzinnym domu, mój smak dzieciństwa.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Składniki na formę o wymiarach 25 x 25 cm Ciasto kruche mąka pszenna 350_380 g około 2,5 szklanki cukier puder 80 g około pół szklanki proszek do pieczenia 2 łyżeczki szczypta soli margaryna 150 g smalec 35_40 g żółtka z 4 jaj Nadzienie jabłka 1 i 1/2 – 2 kg cynamon 1 łyżka cukier bułka tarta 2 łyżki Truskawkowa pianka białka z 4 jaj kisiel truskawkowy 2 opakowania olej słonecznikowy 1/3 szklanki cukier kryształ 1/2 szklanki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem, mieszamy. Dodajemy posiekaną margarynę i smalec. Wszystkie składniki siekamy z grubsza i rozcieramy palcami do momentu uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy żółtka, początkowo siekamy, a potem zagniatamy ciasto . Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części, z czego jedną nieco większą z przeznaczeniem na spód ciasta. Spód posypujemy bułką tartą, gdyż podczas pieczenia wchłonie nadmiar soku. Drugą część chłodzimy w zamrażarce przez około godzinę. Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w drobną kostkę, dodajemy cukier wg uznania i cynamon, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Kiedy białka trzymają się ścian naczynia stopniowo dodajemy cukier stale miksując. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kisiel, a olej wlewamy cienką strużką, miksujemy do połączenia składników. Na spód ciasta wykładamy jabłka, a na nie pianę z białek wyrównujemy. Drugą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez 30-40 minut na rumiany kolor. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego !
ciasta jabłka jabłecznik jabłecznik z kisielem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze