JABŁECZNIK Z CHAŁWĄ

Inny smak i rodzaj jabłecznika.

Dodany przez: lucyna19

JABŁECZNIK Z CHAŁWĄ

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
24 porcji
Ocena:

(średnia 3.83 z 18 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • CIASTO:
  • 7 jaj,
  • 1 kostka margaryny,
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyzki kakao,
  • DODATKOWO:
  • 2-3 łyżki cukru
  • 10 dkg kokosu
  • 1 kg jabłek
  • POLEWA Z CHAŁWY:
  • 10 dkg margaryny,
  • 1/2 szkl cukru,
  • 3 łyzki mleka,
  • 10 dkg chałwy

Przygotowanie

  1. Ubić na sztywno pianę z 2 białek.Margarynę utrzeć z cukrem i 7 żółtkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Na koniec dodać pianę z białek.Podzielić ciasto na 2 części-do jednej dodać 2 łyżki kakao.
  2. Kakaowe ciasto wylać na blaszkę.
  3. Z 5 białek, 2-3 łyżek cukru ubić pianę, dodać kokos i wylać to na masę kakaową.Na kokosową pianę zetrzeć 1 kg jabłek, a na jabłka wyłożyć ciasto jasne.
  4. Piec ok 50 min w 170 stopniach.
  5. POLEWA:
  6. Roztopić margarynę, dodać cukier, mleko i chałwę.Gotować na małym ogniu do zgęstnienia (ok 2-3 minuty).
  7. Polać ostudzone ciasto i odstawić do zastygnięcia.
jajka deser jabłka kokos chałwa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze