Jabłecznik w kratkę - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Jabłecznik w kratkę
Masło kroimy na kawałki wraz z mąką, 10 dag cukru, jajkiem oraz żółtkiem. Zagniatamy gładkie ciasto. 3/4 ciasta wkładamy do tortownicy o śr. 28 cm i formujemy spód jabłecznika, zawijając brzegi na wysokość 3 cm. Formę i resztę ciasta wstawiamy do lodówki na 30 min.
Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Nutellę mieszamy z sokiem cytrynowym i resztą cukru, wraz z grubo posiekanymi orzechami włoskimi i cynamonem dodajemy do jabłek. Całość dokładnie mieszamy. Resztę ciasta rozwałkowujemy na placek, na oprószonym mąką blacie i tniemy
radełkiem (nożykiem z kółkiem) na pasma.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Masę jabłkową kładziemy na spód, przykrywamy paskami ciasta, ułożonymi w kratkę. Końce pasków zlepiamy z brzegami spodu. Pieczemy ok. 45 min, aż się pięknie zrumieni. Po upływie połowy czasu pieczenia paski ciasta smarujemy śmietanką wymieszaną z żółtkiem.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!