Jabłecznik sypany

Ciasto naprawdę pyszne, nie wymagające dużego wysiłku i pieniędzy!!!!!!

Dodany przez: agusia_ak

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki kaszy mannej
  • 2,5 kg jabłek (soczystych)
  • margaryna
  • polewa

Przygotowanie

  1. Margarynę zamrozić.
  2. Mąkę,kaszę i cukier dokładnie wymieszać razem z małą łyżeczką proszku do pieczenia.
  3. Jabłka obrać i pokroić w nieduże kawałki.
  4. Blachę wysmarować margaryną i posypać mąką.
  5. Na dno blachy wysypać 2 szklanki przygotowanego ciasta.Na ciasto położyć połowę pokrojonych jabłek. Posypać kolejnymi 2 szklankami ciasta,na to resztę jabłek a na jabłka ostatnie 2 szklanki ciasta. Na ostatnią warstwę ciasta zetrzeć na tarce zmrożoną margarynę. Piec około 90 minut w tem. 180 *C. Po wyjęciu ciasta z piekarnika przygotować polewę i polać nią ciasto. Zostawić do wystygnięcia.
deser jabłka mąka cukier margaryna kasza manna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze