Przygotowanie: 25 minut
Porcja: 320 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
awokado
15 dag gęstego jogurtu
sok z limonki
kilka kropli tabasco
kilka liści sałaty rzymskiej
15 dag pomidorków koktajlowych
żółta papryka
35 dag piersi indyka
cebula
2 łyżki oleju
łyżeczka startej skórki z limonki
2 łyżki posiekanej kolendry
sól
pieprz
Indyk z sosem z awokado - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Awokado obrać, usunąć pestkę. Rozgnieść widelcem, skropić sokiem z limonki i wymieszać z jogurtem. Przyprawić tabasco, solą i pieprzem.
Sałatę opłukać, osuszyć podrzeć na mniejsze kawałki. Pomidorki umyć, przekroić na połówki. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić na cienkie paseczki. Ułożyć wszystkie warzywa na talerzach.
Mięso pokroić na cienkie, wąskie paseczki. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać olej i na ostrym ogniu smażyć mięso i cebulę, aż się mocno zrumienią. Mięso posypać skórką z limonki, przyprawić solą i pieprzem. Gorące mięso z cebulą ułożyć na warzywach, dodać sos z awokado. Całość posypać listkami kolendry.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!