Indyk w ziołowej panierce

Ocena:

4.47 (181)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Porcja: 510 kcal

Składniki:

  • 8 małych plastrów piersi z indyka (po 8 dag)
  • 6 dag startego parmezanu lub żółtego sera, np. goudy
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. natki pietruszki, tymianku, oregano)
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 6 pomidorów
  • cebula
  • 2 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Indyk w ziołowej panierce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Plastry mięsa lekko spłaszczyć dłonią lub rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Tartą bułkę wymieszać ze startym parmezanem lub żółtym serem i ziołami. Jajka roztrzepać. Mąkę i tartą bułkę wysypać na osobne talerzyki. Mięso obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku, obtoczyć w tartej bułce, panierkę docisnąć.
  • Olej i masło rozgrzać na patelni, włożyć plastry mięsa, usmażyć je z obu stron na złoty kolor.
  • Pomidory umyć, pokroić na nieduże kawałki. Cebulę obrać z łupiny, pokroić w małą kostkę, razem z pomidorami włożyć do salaterki, polać octem winnym i oliwą, wymieszać, przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu.
  • Sznycle osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym, podawać z sałatką pomidorową i pieczywem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne