Indyk w maladze

Filet z indyka w wikwintnej galarecie ozdobiony owocami

Dodany przez: teresa-kr

Indyk w maladze

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 4 głosów)

Składniki

  • 1 kg piersi z indyka
  • 1 łyżka tymianku
  • Sól
  • Biały pieprz
  • Olej
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka białego słodkiego wina
  • 2 brzoskwinie lub 4 połówki z puszki
  • 1 pomarańcza
  • Kiść winogron
  • Sól
  • Cukier

Przygotowanie

  1. Filet umyć , osuszyć ,natrzeć solą ,pieprzem i tymiankiem. Posmarować olejem i odstawić na 2 godziny do lodówki.
  2. Włożyć filet do naczynia żaroodpornego, podlać wodą lub bulionem i piec pod przykryciem 1 godz i 10 min w temp 180 st C.
  3. Po upieczeniu mięso wystudzić i pokroić w plastry. Ułożyć na półmisku .
  4. Ozdobić owocami.
  5. Żelatynę wymieszać z wodą i odstawić ,aby spęczniała.
  6. Sos od pieczeni przecedzić ,uzupełnić bulionem lub przegotowaną wodą/ 1 szklanka/ ,dodać wino , zagotować. Dodać żelatynę ,wymieszać i podgrzewać , aż się rozpuści. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem Można dodać soku z cytryny .Ostudzić. Tężejącą galaretą zalać indyka i owoce. Odstawić do ostygnięcia.
mięso wino przekąska winogrona pomarańcze filet z indyka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze